Astaksantyna Strong 12mg 90 miękkich kapsułek
Wybierz swoją opcję
Astaksantyna 4mg 90 miękkich kapsułek
Wybierz swoją opcję
Astaksantyna 4mg 30 miękkich kapsułek
Wybierz swoją opcję
Czym jest astaksantyna?
Astaksantyna to naturalna substancja, silny antyoksydant z grupy ksantofilowych karotenoidów należących do pigmentów. Można ją znaleźć w owocach morza (wodorosty, krewetki, homary, rak, kryl), niektórych gatunkach ryb (pstrąg, łosoś) oraz drożdżach. Dlatego czasami nazywana jest antyoksydantem z dna morskiego. Jest ważną częścią mechanizmu przetrwania organizmu.
Astaksantyna do suplementów jest produkowana z mikroalgi Haematococcus Pluvialis. Jest związkiem lipofilowym, wysoce rozpuszczalnym w różnych olejach.
Korzyści z astaksantyny
Astaksantyna jest znana ze swoich korzystnych właściwości. Wykazuje znacznie wyższą skuteczność w porównaniu z innymi antyoksydantami. Powodem tego jest unikalna struktura chemiczna, która potrafi wiązać błony komórkowe (wewnętrzne z zewnętrznymi) za pomocą wiązań chemicznych i fizycznych. Dlatego często nazywana jest „super antyoksydantem”.
Porównując astaksantynę z innymi antyoksydantami, można powiedzieć, że jest ona:
- 75 razy silniejsza niż kwas alfa-liponowy;
- 500 razy silniejsza niż zielona herbata;
- 550 razy silniejsza niż witamina E;
- 800 razy silniejsza niż CoQ10;
- 6000 razy silniejsza niż witamina C.
Astaksantyna przyczynia się do neutralizacji wolnych rodników i reaktywnych form tlenu, oddając im elektron z cząsteczki. Jednak posiada wiele takich elektronów, dlatego może pozostawać aktywna przez długi czas, wzmacniając komórki i zapewniając im skuteczną ochronę przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Zastosowania astaksantyny
Astaksantynę należy przyjmować w połączeniu z olejami i tłuszczami jadalnymi (na przykład olejem rybnym), ponieważ w ten sposób jest lepiej wchłaniana przez organizm. Zalecana dawka dzienna to do 500 mg.
Skutki uboczne i przedawkowanie astaksantyny
Astaksantyna produkowana z mikroalg nie powoduje żadnych skutków ubocznych przyjmowana w dawce dziennej. Nadmierne spożycie spowodowało zmianę koloru skóry u zwierząt. Brak danych na temat tego, co się stanie z organizmem człowieka w przypadku przedawkowania suplementu.

