Lecytyna 1200mg 60 miękkich kapsułek
Wybierz swoją opcję
Czym jest lecytyna?
Lecytyna jest organicznym związkiem tłuszczopodobnym (pochodzenia zwierzęcego lub roślinnego). Lecytyna produkowana z surowców roślinnych (soja, słonecznik, rzepak) jest stosowana w suplementach diety. Lecytyna jest jednym z głównych źródeł fosfolipidów. Związek ten jest niezbędny do prawidłowej aktywności życiowej i funkcjonowania układu nerwowego mózgu.
Korzyści z lecytyny
Lecytyna to kompleks fosfolipidów, który zawiera niewielką ilość trójglicerydów oraz śladowe ilości węglowodanów, steroli i tokoferoli. Podczas rozkładu fosfolipidy przekształcają się w substancje organiczne niezwykle ważne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, pamięci i układu nerwowego:
- kwas omega-6-arachidonowy, który jest kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mózgu;
- cholina jest substancją będącą prekursorem acetylocholiny, niezbędnej do funkcjonowania przywspółczulnego układu nerwowego, pamięci i przewodzenia nerwowo-mięśniowego.
Lecytyna przyczynia się do:
- stymulacja aktywności mózgu;
- normalizacja funkcjonowania układu nerwowego;
- rozwój intelektualny;
- rozwój psychiczny i fizyczny oraz stabilność emocjonalna u dzieci.
Zastosowania lecytyny
Lecytyna jest zalecana do stosowania w następujących przypadkach:
- problemy z pamięcią i koncentracją;
- drażliwość i wahania nastroju;
- zaburzenia snu;
- ból głowy i zawroty.
Sposób stosowania lecytyny zależy od formy suplementu. Zazwyczaj granulki przyjmuje się 2–3 razy dziennie popijając dużą ilością wody. Proszek stosuje się 1 łyżeczkę dziennie po rozpuszczeniu w wodzie, soku lub jedzeniu. W każdym przypadku należy stosować się do dawkowania podanego w instrukcji suplementu.
Skutki uboczne i przedawkowanie lecytyny
Lecytyna może powodować skutki uboczne – reakcję alergiczną na jej składniki. Cholina bardzo rzadko wywołuje nudności, biegunkę i nadmierne ślinienie. Przedawkowanie lecytyny może prowadzić do obniżenia ciśnienia krwi, rybiego zapachu z ust, moczu i potu.

