Przepraszamy, w tej kolekcji nie ma produktów.
Czym jest ekstrakt z brokułów?
Brokuł to roczne zielone warzywo z rodziny kapustowatych, bogate w witaminy, minerały i mikroelementy. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Ze względu na bogaty skład i cenne właściwości warzywo to nazywane jest „królową kapusty”. Jest cennym źródłem korzystnych substancji, antyoksydantów i związków przeciwzapalnych.
Brokuły zawierają białko roślinne, błonnik, witaminy (C, B, K), minerały (żelazo, fosfor, potas, magnez, łatwo przyswajalny wapń), aminokwasy (kwas foliowy, kwasy omega), antyoksydanty (tokotrienole), chlorofil itp. Jednocześnie warzywo to jest niskokaloryczne.
Korzyści z ekstraktu z brokułów
Brokuły są dobrze znane ze swoich korzystnych właściwości. Przyczyniają się do:
- wzmacnianie ochrony antybakteryjnej i funkcji obronnych organizmu;
- wzmacnianie narządów i tkanek;
- normalizacja procesów metabolicznych w organizmie; regulacja metabolizmu w kościach i tkankach łącznych;
- normalizacja funkcjonowania układu krwiotwórczego i krążenia, naczyń;
- obniżanie poziomu cholesterolu;
- poprawa trawienia;
- zapobieganie gromadzeniu się wolnych rodników, toksyn i kancerogenów;
- utrzymanie poziomu hormonów.
Zastosowania brokułów
Brokuły należy stosować zgodnie z wskazaniami do użycia w instrukcji do suplementu diety lub indywidualnymi zaleceniami lekarza.
Skutki uboczne i przedawkowanie brokułów
Brokuły mogą powodować nieistotne skutki uboczne: wzdęcia i podrażnienie jelita grubego. Przedawkowanie może prowadzić do niedoczynności tarczycy (niedoboru hormonów tarczycy). Dlatego nie należy przekraczać zalecanych dawek suplementu.

