Przejdź do treści

Dbaj o swoje zdrowie! Darmowa wysyłka od 49 € .

Kolekcja: Olej lniany

1 produkt

Flaxseed Oil 1000mg 30 softgels - FITS Dietary Supplements

Olej z siemienia lnianego 1000mg 30 miękkich kapsułek

Cena regularna 39,00 zł
Cena sprzedaży 39,00 zł Cena regularna

Czym jest olej lniany?

Olej lniany to olej uzyskiwany przez tłoczenie nasion rośliny lnu. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Olej lniany jest stosowany od dawna. W Europie Środkowej znano go jako dodatek do twarogu, który w połączeniu z olejem miał działanie przeciwnowotworowe.

Korzyści z oleju lnianego

Olej lniany jest dobrą alternatywą dla oleju z wątroby dorsza ze względu na wysoką zawartość kwasów tłuszczowych omega-3. Kwasy omega-3 są niezbędne dla zdrowia stawów i skóry. Mają także korzystny wpływ na serce. 

Kwas alfa-linolenowy w oleju lnianym pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i zmniejszać stany zapalne.

Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 pomagają zwalczać różne bakterie, wirusy i grzyby. Fitohormony zawarte w nasionach lnu mogą pomóc w równoważeniu hormonów. Z tego powodu dobrze jest spożywać olej lniany właśnie podczas menstruacji.

Zastosowania oleju lnianego

Olej lniany jest stosowany w celu poprawy funkcji mózgu i wspierania prawidłowej pracy mięśni. Dostarcza tlen w czasie i zapewnia energię oraz poprawia pamięć. Olej lniany jest także używany do wzmacniania układu odpornościowego i zwalczania chorób. Jest przydatny przy artretyzmie, egzemie i problemach żołądkowych.

Olej lniany jest również korzystny dla włosów i paznokci. Wzmacnia paznokcie i pomaga nadać włosom blask. Olej lniany odżywia także zdrowie i ogólne samopoczucie skóry. Może być również pomocny w łagodzeniu zaparć i regulacji poziomu cholesterolu.

Skutki uboczne i przedawkowanie oleju lnianego

Spożywanie oleju lnianego może utrudniać wchłanianie doustnych leków przez organizm. Dlatego zaleca się, aby nie przyjmować go razem z innymi suplementami. Nie stosować oleju lnianego z lekami rozrzedzającymi krew lub obniżającymi poziom cukru we krwi.